Ansiktsbehandling – stora porer

Många av oss söker efter olika ansiktsbehandlingar för att rätta till problem med huden. Oavsett om du har små eller stora porer så kan du få hudproblem. Några bokar ansiktsbehandlingar för att de tycker det är skönt att få lite massage och för att huden känns len och fin efteråt. Så bara för att du vill ha en ansiktsbehandling innebär det inte att du har problem med huden.

Varför har man stora porer? Om du kommer att få stora porer i ansiktet beror delvis på ditt DNA men också på om din hud är torr eller fet. Fetare hud har i regel större porer då talgproduktionen är rikligare än för den med torr hud. En del upplever att porerna blir större med åren, och det är helt enkelt för att i ungdomen så innehåller vår hud mer av ämnena elastin och kollagen. Dessa ämnen hjälper till att hålla huden spänstig och fast. Med åren produceras det mindre av dessa ämnen och huden blir mer slapp och därmed blir även porerna större.

Hudens åldrande går fort efter 25-års ålder, redan när vi är runt 30-35 kan man se de första tydliga spåren av linjer (rynkor).

Vilka ansiktsbehandlingar finns?

Om din hud har stora porer och dessutom rikligt med talgproduktion där talget hjälper till att fylla ut porerna, så kan en ansiktsbehandling med så kallade BHA-syror hjälpa.

Denna syra finns i peelingform och ska användas som kemisk peeling dagligen under en period. Under tiden måste fukt tillföras så att inte huden torkar ut. Även djuprengörande lermasker brukar fungera fint för en hud med stora porer.

Det syrorna gör att lösa upp de ämnen som binder samman döda hudceller, överskottstalg samt stöttar förnyelsen av celler. Detta gör att din hud får en helt ny lyster och en jämnare hudyta än tidigare.