Att klä sig rätt för fjällvandring

Om man är ute och fjällvandrar behöver man tänka lite extra när det gäller både kläder och utrustning.

Under en fjällvandring är man oftast iväg uppåt en vecka och varje extra gram känns i rygg och nacke. Därför måste packningen vara optimal. Man måste ha med sig allt man behöver men inget onödigt. Då gäller det att varje klädesplagg är det rätta.

Något av det viktigaste

Strumporna är något av det viktigaste tycker jag. Det kan kännas som en bagatell, men med fel sockar kommer du att få ont i fötterna och kanske skavsår. Dessutom ska bra sockar för vandring kunna hålla foten varm och torr.

Det bästa materialet i vandringssockor är merinoull. Merinoullen håller dig varm och torr om fötterna och sockorna kommer inte att lukta illa i första taget. Ha hellre två tunnare par än ett par tjocka. Det minskar risk för skav. Om du väljer att använda strumpor i merinoull behöver du bara ha två par sockor med dig för hela veckan.

Jag kan också råda dig att ett par av dina strumpor ska vara knästrumpor. Då riskerar du inte att få skav från kängkanten.

Kolla in bra vandringssockor här: https://www.jagarliv.se/fritid/friluftsklader/sockar-fritidsklader/

Annat viktigt

Glöm heller inte det viktiga understället. Det kan bli rejält kallt i fjällvärlden även på sommaren. Här rekommenderar jag också merinoull. Med ett lite tunnare underställ i merino så håller du dig både varm och torr. Och eftersom underställ i merino håller sig fräscha längre räcker det med ett enda för hela veckan.

Nästa grej du inte får missa är regnstället. Satsa gärna på ett riktigt bra regnställ med andasfunktion. Ska du ha ett litet tunnare ställ med dragkedjor i sidorna så att du kan ta av och på det utan att ta av dig kängorna så kostar det ganska mycket. Men jag tycker det är väl värt pengarna.