Allt du behöver veta om skinnställ för MC

Att åka motorcykel är inte bara en hobby, det är en livsstil. För mig som älskar uteliv, nöje och fart, är det viktigt att ha rätt utrustning. Ett skinnställ är en av de viktigaste investeringarna du kan göra för din säkerhet och stil på vägarna.

Varför är skinnställ så viktigt?

Först och främst handlar det om säkerhet. När du kör motorcykel är du utsatt för alla möjliga faror. Ett skinnställ skyddar dig mot skrapsår och allvarligare skador vid en eventuell olycka. Läder är extremt slitstarkt och ger bättre skydd än vanliga textilkläder. Dessutom sitter skinnställen oftast tajtare, vilket gör att de inte fladdrar i vinden och distraherar dig när du kör.

Men säkerhet är inte allt. Skinnställ för MC ser också riktigt coola ut. De ger en känsla av att man är en del av en exklusiv klubb, och det är ju alltid kul att känna sig lite extra häftig. Speciellt när man är ute med kompisarna på en långtur eller bara cruisa runt i stan.

Hur väljer man rätt skinnställ?

Det finns några saker att tänka på när du ska köpa ett skinnställ. Först och främst ska det passa bra. Ett för stort ställ kommer inte att ge det skydd du behöver, och ett för litet kommer vara obekvämt. Prova alltid stället innan du köper det, och se till att du kan röra dig ordentligt.

Nästa grej att tänka på är materialet. Kvaliteten på lädret spelar stor roll. Högkvalitativt läder håller längre och skyddar bättre. Kolla också efter extra förstärkningar vid knän, axlar och armbågar. Dessa delar tar ofta mest stryk vid en krasch.

Sedan har vi ventilationen. Skinnställ kan bli ganska varma, särskilt under sommaren. Välj ett ställ med bra ventilation så att du kan hålla dig sval och bekväm. Det är också en fördel om stället har löstagbart foder, så att du kan anpassa det efter olika väderförhållanden.

Skötsel av ditt skinnställ

Ett skinnställ är en investering, så det är viktigt att ta hand om det ordentligt. Tvätta det inte i tvättmaskinen! Använd istället speciella rengöringsprodukter för läder. Smörj in det med läderbalsam regelbundet för att hålla det mjukt och smidigt. Låt det lufttorka om det blir blött, men undvik direkt solljus som kan torka ut lädret.

Förvara ditt skinnställ hängande på en bred galge så att det behåller sin form. Undvik att vika det eller stuva undan det på trånga platser. Med rätt skötsel kan ditt skinnställ hålla i många år och ge dig massor av trygghet och stil på vägarna.

Så om du är lika passionerad om MC-körning som jag, skaffa ett bra skinnställ och njut av varje sekund på din hoj!